Sari la conținut
Recomandari IslamRo
 • Staţi acasă, izolaţi-vă! Coronavirus loveşte în întreaga lume.
 • Profetul Mohammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Dacă auzi că o anumită boală s-a declanşat într-un anumit loc, nu merge acolo şi dacă aceasta se declanşează într-un loc în care te afli deja, atunci nu părăsi acel loc…” (relatat de Bukhari şi Muslşim)

Aly Zahra Amira

Membru IslamRo
 • Număr conținut

  74
 • Înregistrat

 • Ultima Vizită

 • Zile Câștigate

  24
 • Time Online

  19d 32m 33s

Aly Zahra Amira a câștigat ziua ultima dată pe Ianuarie 29 2020

Aly Zahra Amira a avut cel mai apreciat conținut!

Reputație Comunitate

35 Excellent

Despre Aly Zahra Amira

 • Rang
  Avansat

Vizitatori Recenți Profil

3.826 citiri profil

Actualizare status simplu

Vezi toate actualizările de Aly Zahra Amira

 1. Inainte de casatorie

  Alegerea sotului (sotiei)

  Primul lucru pe care trebuie sa-l avem in vedere atunci cand ne casatorim este atasamentul persoanei respective fata de Islam. Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a spus : "In mod normal, o femeie este aleasa drept sotie pentru averea, frumusetea, nobletea sau pietatea sa [apropierea de religie]. Alegeti, insa, o femeie credincioasa si veti avea de castigat." (relatat de Muslim) Si a mai spus, "O femeie este ceruta in casatorie pentru patru lucruri : averea sa, pozitia familiei sale, frumusetea si religia sa. Tu trebuie sa te casatoresti cu femeia credincioasa, [altfel] veti fi un perdant." (relatat de Bukhari)

  Aceleasi criterii raman valabile si atunci cand se cauta un sot, Mesagerul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) spunand, "Cand cineva de a carui religie si de al carui caracter esti multumit iti cere mana fiicei tale, sa-i indeplinesti dorinta. Daca nu vei face astfel, stricaciunea si pacatul vor cuprinde pamantul." (relatat de Tirmizi)

   

  Desigur, ambele parti trebuie sa fie de acord cu casatoria, neputand sa fie fortate in aceasta directie. Mesagerul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) spunand. "Femeia care a mai fost casatorita are mai multe drepturi in ceea ce o priveste decat tutorele sau, iar unei fecioare trebuie sa i se ceara acordul ?" (relatat de Bukhari si Muslim)

  Regulile cererii in casatorie a unei femei si acceptarea propunerii

  Barbatul are permisiunea de a-i vedea fata inainte de a-si da acceptul casatoriei, dupa cum a spus Mesagerul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !), "Mergi si uita-te la ea [la femeia cu care doresti sa te casatoresti], aceasta contribuind la sudarea relatiei voastre." (relatat de Ahmad)

  Dupa ce barbatul si femeia au cazut de acord in privinta casatoriei lor, ei trebuie sa isi aminteasca ca barbatul inca nu ii este mahram (barbat cu care ii este interzisa casatoria, precum tatal sau, fratii, fiii, unchii pe linie materna si paterna, precum si nepotii). Aceasta inseamna ca ei inca nu se pot comporta sub nicio forma, unul fata de celalalt, ca parteneri (sa-si dea mana, sa se priveasca reciproc, sa stea singuri, sa se plimbe impreuna etc.) sau sa iasa impreuna asa cum vedem ca procedeaza cei din Occident. Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a spus, "Acela care crede in Allah si in Ziua de Apoi sa nu se intalneasca in privat cu o femeie fara mahramul ei." (relatat de Ahmad)

  Ceremonialul casatoriei (nikah)

  Elemente

  1 . Consimtamantul : 'Aisha (Allah sa fie multumit de ea !) l-a intrebat pe profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) daca femeia trebuie sa fie intrebata in legatura cu acceptarea casatoriei. Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) i-a raspuns, "Da." Ea a adaugat, "Fecioarei ii este ceruta permisiunea, insa ea este rusinoasa." Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a spus, "Tacerea sa inseamna permisiune." (relatat de Bukhari si Muslim)

  2 . Tutorele femeii (ar. wali) : Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a spus, "Nu exista nicio casatorie fara wali)." (relatat de Ahmad, Abu Daud si Tirmizi)

  3 . Doi martori : Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a spus, "Nu exista casatorie fara wali si doi martori." (Sahih Bayhaqi si Al-Jaami')

  4 . Zestrea (ar. mahr) : Allah Preainaltul spune : "Si oferiti femeilor zestrea de buna-voie, iar daca ele se lipsesc - nesilite - de ceva, atunci voi cheltuiti-o dupa cum doriti, cu placere !" (cap. an-Nisa' 4 : 4) Zestrea poate fi oricat, profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) spunand, "Daruiti ceva, chiar daca ar fi un inel din fier." (relatat de Bukhari si Muslim)

  Cu ocazia casatoriei, femeia nu este obligata sa-i ofere ceva barbatului, asa cum se obisnuieste in unele culturi.

   

  Ce trebuie evitat

  Trebuie sa fim atenti sa nu procedam precum cei slabi de credinta, in privinta amestecului barbatilor si femeilor, imbracarii in smoching si rochie alba de mireasa, schimbului de inele, sarutatului in public etc. Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a spus, "Acela care se aseamana cu o natie, face parte din ea." (relatat de Abu Daud)

  Dupa casatorie

  Sustinerea sotiei

  Barbatul este raspunzator de intretinerea sotiei, asa cum a spus Allah Preainaltul, "Cel care este instarit sa cheltuiasca dupa averea sa, iar cel a carui inzestrare este masurata sa cheltuiasca din ceea ce i-a dat Allah. Allah nu sileste pe nimeni decat dupa cum El i-a dat. Si Allah va face sa vina dupa stramtorare belsug." (cap. at-Talaq 65 : 7)

  Islamul chiar recunoaste femeilor dreptul de a pune bani deoparte in secret, de la sotii lor, daca ei nu le intretin. Hind, sotia lui Abu Sufyan, a mers la profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) si i s-a plans, "Mesager al lui Allah, Abu Sufyan este un om zgarcit, neoferindu-ne mie si copiilor mei suficient, cu exceptia cand iau cate ceva de la el, fara sa stie." Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) i-a spus, "Ia ceea ce va trebuie, intro maniera rezonabila." (relatat de Bukhari si Muslim)

  Educatia familiala

  Din moment ce barbatul se gaseste in postura de a-si intretine familia, de asemenea el trebuie sa ii ofere si educatia islamica care sa o tina departe de focul Iadului. Allah Preainaltul spune, "O, voi cei care credeti ! Paziti-va pe voi insiva si familiile voastre de un Foc ale carui vreascuri sunt oamenii si pietrele si peste care sunt ingeri neinduplecati si aspri, care nu se razvratesc impotriva lui Allah in ceea ce le porunceste si care fac ceea ce li se porunceste." (cap. at-Tahrim 66 : 6)

  Atat sotul, cat si sotia trebuie sa ia toate masurile astfel incat caminul lor sa devina un loc unde sa se aminteasca de Allah si unde poruncile Sale sa se reflecte in practica. Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a spus, "Diferenta dintre o locuinta unde este pomenit Allah si una unde nu este pomenit este precum aceea dintre cel viu si cel mort." (relatat de Muslim)

   

  Ascultarea barbatului

  O femeie trebuie sa-i dea ascultare barbatului atat timp cat acesta nu ii sugereaza sa faca ceva nepermis (haram). Allah Preainaltul spune, " Iar cele evlavioase [dintre femei] sunt ascultatoare si pazitoare [ale celor care trebuie pazite] in absenta [sotilor lor], pe care si Allah le pazeste." (cap. an-Nisa' 4 : 34)

  Comportamentul binevoitor fata de sotie

  Tocmai pentru ca Allah Preainaltul i-a oferit barbatului o pozitie de autoritate, nu le-a dat si dreptul de a abuza de ea. Ei trebuie sa-si trateze sotiile in cel mai bun mod cu putinta. Allah Preainaltul spune, "Purtati-va cu ele dupa cuviinta." (cap. an-Nisa' 4 : 19) Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a spus, "Credinciosul desavarsit este acela care poseda cel mai bun caracter, iar dintre acestia, cei mai buni sunt cei care se comporta in mod nobil cu sotiile lor." (relatat de Tirmizi)

  Din studiul biografiei profetului Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) putem vedea cum el isi ajuta sotiile in gospodarie, dupa cum obisnuia sa le angreneze in diferite jocuri.

  Acest articol nu acopera toate aspectele legate de casatorie, insa se doreste sa fie benefic. Orice lucru pozitiv redat este de la Allah si orice greseala ne apartine

România in stăre de urgenţă

Starea de alertă permite autorităţilor să ia orice măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea pericolelor pe care le presupune constatarea unei situaţii de urgenţă. Allah să ne binecuvânteze şi să ne protejeze ţara, România

coronavirus-.jpg

×